skip to Main Content

Kortárs avagy contemporary

Vannak otthonok, amiknek látványába belefeledkezik az ember. Mert telve vannak gyönyörű gesztusokkal, és finom részletekkel. Mert jó elidőzni a nagy egészben, és kellemes az apróságokon felejteni tekintetünket.

Beleszerettem ebbe a rotterdami otthonba. Nem tudok nem gondolni arra, milyen vonzó, nagyvilági életet mondhatnak magukénak a lakói.

 

A contemporary mindig nagyvonalú (klasszikus) városi otthonban jelenik meg.

A polgári lakások tágasságát, szobaelosztását megtartja, a régi faldekorációkba, gipszstukkókba új életet lehel, a nyílászárókat, kilincseket felújítja, a parkettát felcsiszolja. Az „ósdi” elemek hangulat- és értékteremtő háttérré válnak. Fontos eleme a fény, melyet a polgári lakások hatalmas nyílászárói biztosítanak.

És itt meg is áll, a stílust jellemzően nem viszi tovább, csak alapként használja.

 

Bútorozásában a modern elemek jelennek meg, neves designerek darabjai. Ezzel jeleníti meg a minőség és érték iránti igényét, mely a contemporary alapüzenete.

Nem idegen tőle a színek használata, a részletek gondos kimunkálása, a különböző korszakokban tervezett tárgyak tűpontos összeillesztése. Mondhatnánk, hogy eklektikus, de az más, annál nem igény a polgári alap, és nem alapvető követelmény a magas minőség. A kortárs bútorok, berendezési tárgyak eredetiek, már-már műtárgyak (nem kínai utángyártások). Keveseknek elérhetők, státuszszimbólumok.

Nincs két egyforma „kortárs” lakás, mert az összetevők keverése, finom fűszerezése végtelen számú variációt eredményez. Lényegük viszont ugyanaz: elegancia és kifinomult minőség.

 

fotók:  https://www.houseandgarden.co.uk/article/rotterdam-apartment#intcid=_houseandgarden-bottom-recirc_88e4e486-7e7a-4c57-afa8-e224f3d75167_entity-topic-similarity-v

2

Back To Top